ПІДГОТОВКА СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ У СИСТЕМІ НЕПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ - Лях, Тетяна Леонідівна; Спіріна, Тетяна Петрівна (The Modern Higher Education Review, 2025)
Анотація. Становлення системи неперервної освіти є стратегічним завданням реформування всіх освітніх систем, що послідовно визначають свої національно-специфічні особливості, в той же час орієнтуючись на базові освітні принципи. Швидкоплинні зміни на сучасному етапі розвитку суспільства, пов’язані із гуманізацією освіти, високими вимогами до кожного члена суспільства як особистості, так і професіонала та зумовлюють актуальність освіти дорослих як невід’ємної складової неперервної освіти і розширення тематики наукових досліджень у цій галузі. Особливо цінними є дослідження присвячені освіті впродовж життя соціальних працівників, які є посередниками між державою і суспільством, агентами змін і вдосконалення соціальної й освітньої політики. Визнання компетентнісного підходу у підготовці соціальних працівників, що має виявлятися в оновленні змісту освіти у відповідь на суспільні трансформації, зумовлює необхідність створення умов для розвитку освіти протягом життя у сфері професійної діяльності соціального працівника як узагальнену умову здатності ефективно діяти у конкретній професійній ситуації. У статті розглядається проблема підготовки фахівців соціальної сфери у системі неперервної освіти, що передбачає професійний розвиток дорослих людей, зокрема соціальних працівників. Становлення системи неперервної освіти є стратегічним завданням реформування всіх освітніх систем, що послідовно визначають свої національно-специфічні особливості, в той же час орієнтуючись на базові освітні принципи. Ключові слова: заклад вищої освіти, навчально-виховний процес, неперервна освіта, освіта протягом життя, педагогічне середовище, соціальний працівник.