DEVELOPING EMOTIONAL INTELLIGENCE AND EMOTIONAL COMPETENCE IN HIGHER EDUCATION STUDENTS - Koroid, Tetiana (The Modern Higher Education Review, 2025)
У статті висвітлено теоретичні та практичні аспекти проблеми розвитку емоційного інтелекту й емоційної компетентності здобувачів вищої освіти. Здійснено аналіз наукових підходів щодо понять «емоційний інтелект» та «емоційна компетентність» зарубіжних і вітчизняних науковців. Обгрунтовано їх роль як ключової складової професійної й особистісної компетентності майбутніх спеціалістів. Розкрито сутність інноваційних практик формування емоційного інтелекту, зокрема використання інноваційних й інтерактивних технологій, також платформ емоційної саморегуляції й цифрових тренінгів. Наголошено, що в умовах інформаційного суспільства розвиток емоційного інтелекту виступає однією з провідних інноваційних цілей вищої освіти, тому як забезпечує здатність до ефективної комунікації, лідерства та психологічного благополуччя. Зроблено висновок, що інноваційні технології емоційного навчання відкривають нові можливості для самопізнання, професійної самореалізації здобувачів вищої освіти.