DEVELOPING PROFESSIONAL IMAGE OF SOCIAL WORKERS IN UNIVERSITY EDUCATION - Pleskanov, Dmytro (The Modern Higher Education Review, 2025)
Дослідження формування професійного іміджу майбутніх соціальних працівників є одним із багатьох досліджень університетського освітнього середовища. Методологічна передумова цієї роботи розглядається як один із ретельно інтегрованих педагогічних процесів, спрямованих на інтеграцію освітніх, розвивальних та формувальних аспектів навчання через викладання в рамках навчання. Соціальні потреби, з одного боку, та слабкі теоретичні та методологічні основи підготовки соціальних фахівців, з іншого боку, є джерелами всієї значущості цього дослідження. Професійний імідж майбутнього соціального працівника концептуалізується як багаторівневий конструкт, що складається з чотирьох тісно взаємозалежних компонентів: когнітивного: щодо знань щодо онтологічно-філософсько-гуманістично-правово-етичних питань соціальної роботи; комунікативного: володіння практичними навичками міжособистісної взаємодії, розвиток емпатії та довіри до інших; емоційно-ціннісного: гуманістична система цінностей плюс емоційна стабільність, толерантність та соціальна відповідальність; рефлексивно-поведінкового: моделювання розуміння професійних ролей, розуміння процесу самооцінки для проектування іміджу, підтримки самосприйняття та поведінкової корекції. Більше того, методи повинні охоплювати досягнення на трьох взаємопов’язаних рівнях: організаційно-методичний – спрямування розробки навчальної програми, посібника, навчального модуля та електронного курсу; змістовне виховання професійної ідентичності в рамках етичних принципів з урахуванням ціннісно-мотиваційних вимірів майбутніх спеціалістів; та технологічний, що передбачає активне впровадження сучасних методів та цифрових інструментів для залучення студентів до їхньої професійної діяльності. Таким чином, технологічна класифікація змісту поділяється на три основні розділи: практично-орієнтоване навчання (бізнес-симуляції та семінари з особистісного розвитку); цифрово-комунікаційний (веб-платформи для професійної самопрезентації та формування медіаідентичності в контексті віртуального світу); та практичний (волонтерство та стажування), що є дуже важливим, оскільки саме на цьому рівні застосовуються знання, розвиваються навички та набуваються іміджеві компетенції в реальному соціально-професійному середовищі. Результати експерименту переконливо свідчать про високу ефективність методичного забезпечення у формуванні професійного іміджу майбутніх соціальних працівників під час університетських програм навчання, що робить цю тему темою значної важливості та має вагому наукову цінність.