TRANSFORMATION OF HIGHER MEDICAL EDUCATION IN CRISIS IN UKRAINE - Slipchuk, Valentyna; Yuzkiv, Halyna (The Modern Higher Education Review, 2024)
У статті досліджується реакція національної вищої медичної освіти в кризових умовах у 2020 – 2024 рр. У складних 2020 – 2024 рр. здобувачі освіти та викладачі зіткнулися з новими викликами – переходами від традиційної до дистанційної, а потім до гібридної чи змішаної освіти. Всі учасники освітнього процесу були вимушені опанувати невідомі раніші освітні платформи, змінити формат та методи професійної підготовки майбутніх лікарів. Урахування ставлення та досвіду здобувачів освіти та викладачів у кризовій ситуації сьогодення є джерелом для прийняття рішень щодо покращення трансформації національної вищої медичної освіти. Дослідження сконцентровано на вивченні досвіду та сприйнятті здобувачами освіти та викладачів змішаного формату навчання. Дослідження базується на результатах опитування здобувачів освіти та викладачів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, які дають чітке уявлення про швидкий перехід вищої медичної освіти до нового формату – змішаного навчання в кризових умовах сьогодення. Анкетування розроблені у форматі Google Forms та розіслані вибірково здобувачам освіти онлайн. Підкреслено, що в кризових умовах національні медичні університети автономно і протягом короткого часу реорганізували освітні послуги на змішаний формат через різноманітні технічні можливості та фінансові ресурси. Отримані дані свідчать про те, що кризові умови прискорили цифровізацію національної вищої медичної освіти. Окрім того, результати опитування дають змогу не лише визначити позитивні та негативні тенденції трансформації національної вищої медичної освіти, а також окреслити перспективні формати навчання очами студентів та викладачів у майбутньому. Визначено, що організація змішаного формату навчання здобувачів вищої медичної освіти у кризових умовах має пріоритетне значення, істотно сприяє подальшому розвитку охорони здоров’я населення, збереженню й зміцненню здоров’я людей та запобіганню різноманітним захворюванням.